Angst voor de Angst

Angst voor de Angst

Heel veel mensen, bijna iedereen is bang voor iets. Maar als het dan zover is om het toch te doen, blijkt – achteraf – dat het allemaal wel meeviel. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die bang zijn, de angst voor de angst hebben. Het probleem is vaak dat er slechts weinig mensen zijn die hier begrip voor tonen, en dat komt vaak omdat deze mensen niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

angst voor de angst

angst voor de angst

Angst voor de Angst voorbeeld

Ik zal je een voorbeeld geven van Angst voor de Angst; examenvrees. Stel je voor dat jij moet rijexamen doen. Je hebt al een behoorlijk aantal rijlessen gedaan maar weet niet zeker of het gaat lukken. Je rijleraar is niet helemaal leuk en moppert behoorlijk als je iets vout doet, sorry fout doet. Dat stimuleert jou ook niet maar goed hij verandert toch niet dus zit er niets anders op dan gewoon doorgaan. Ondanks het uitblijven van positieve feedback kreeg je 7 weken geleden te horen dat hij je had opgegeven voor het rijexamen. Vanaf dat moment heb je ‘het’ niet meer. Meteen gingen de verhalen van jouw vriendinnen door je hoofd over het mislukken van examens en hoe het was gegaan. Eentje had zelfs 3 x door oranje gereden en bij het passeren van de laatste verkeerslicht gas gegeven in plaats te remmen (kan het mij nog goed herinneren….)

Voor mensen die inmiddels het rijbewijs hebben zal bovenstaand voorbeeld niet tot de verbeelding spreken en nauwelijks indruk maken. Voor diegene die al 3 keer zijn gezakt voor het rijexamen wel. Iedereen heeft dus zijn eigen perceptie van het gebeuren en ziet de situatie anders.

Indien ik het voorbeeld had gebruikt om een parachutesprong te maken was het voorbeeld voor meer mensen duidelijker geweest en hadden meer lezers een angst gevoeld. Alleen een rijexamen is geen parachutesprong al voelt het wel hetzelfde, voor jou.

Parachute gebruiken

Om er zeker van te zijn dat jouw ‘parachute’ openspringt tijdens het examen kun jij jouw brein programmeren. Hypnose kan jouw parachute zijn tijdens een examen en gebruikt worden tegen angst voor de angst. Hypnose kan zo sterk zijn dat je vol vertrouwen het examen gaat, gewoon omdat je al weet wat er gaat plaatsvinden. Met hypnose kun je namelijk situaties, ook in de toekomst, goed in je brein laten afspelen. Hierdoor ontstaat er een referentiekader, een ervaring, die je vervolgens positief kunt verankeren. Dit anker kun je dan gebruiken bij je examen zodat je positieve gevoelens opwekt en vol vertrouwen het rijexamen doet. Nu alleen nog opletten op de oranje lichten.

Voornaam:
Emailadres: