Meer Jongens met Eetstoornissen dan gedacht

Meer Jongens met Eetstoornissen dan gedacht

Vreselijk om te lezen maar het is echt waar, volgens dit onderzoek, dat veel meer jongens aan eetstoornissen lijden dan vooralsnog werd aangenomen en gedacht. Zowel bij ouders als professionals (doktoren) dachten veel minder aan dit probleem dan nu is gebleken. Wat is er aan de hand ?

Meer Eetstoonissen bij Jongeren dan gedacht

Meer Eetstoonissen bij Jongeren dan gedacht

Mannelijke Tieners

Het is ongeveer 18% van de onderzochte mannelijke tieners die zich extreem druk maken over hun figuur. Een onderzoek van Boston Children’s Hospital toont aan dat jongens in de leeftijd van 12-18 jaar zich extreem druk maken over hun lichaam en gewicht.

Gedurende jaren (1999-2010) werden 5.527 jongens gevraagd om de enquêtevragen in te vullen. De deelnemers vulde de vragen in tussen de 12 en 36 maanden. Hierdoor is sprake van langdurig en zorgvuldig onderzoek, helaas met schokkende resultaten.

Slank of Gespierd ?

De meeste jongens die zich druk maakte over hun lichaam bleken meer interesse te hebben in een gespierd lichaam dan in een slank lichaam. 9,2 procent maakte zich vooral zorgen om de spiermassa terwijl slechts 2.5 procent zich zorgen maakte over hoe dun ze waren. Een derde (!) van de onderzochte jongeren gaf aan dat men af en toe zelfs overmatig deed eten of zelfs laxeermiddelen gebruikten.

Jongeren met groeihormonen en steroïden

Bij dit onderzoek kwam ook naar voren dat jongeren een risicovol gedrag toonde door ongezonde supplementen, groeihormonen en zelfs steroïden gebruiken om een gespierder lichaam te krijgen.

Ook alcohol werd een apart verhaal aangezien dezelfde jongeren aangaven dat zij 2 keer zo vaak grote hoeveelheden alcohol en drugs gebruikten dan hun leeftijdsgenoten. Denk eraan; we hebben het hier over jongeren tot 18 jaar ….

Jongeren en Depressie

De jongens die graag een dunner en slanker lichaam willen hebben vertonen ook vaker depressieve symptomen die men sterk verder ontwikkeld. Alison Field heeft dit onderzoek geleid en zegt dat vrouwen en mannen heel andere zorgen hebben over hun gewicht en uiterlijk. Bij het vaststellen van een eetstoornis zoals anorexia past men veel criteria toe die te maken heeft met vrouwen en meisjes in plaats van jongens en mannen. Het mannelijke geslacht zou, althans zo dacht men, zich eerder richten op een gespierd lichaam dan op een slank en mager lichaam. Daardoor worden bij jongens de eetstoornissen vaak niet herkend.

 

Voornaam:
Emailadres: