Faalangt oplossen, of toch niet ?

Faalangst Oplossen

In onze hypnotherapie praktijk komen regelmatig mensen langs die faalangst willen oplossen. Deze angst voor het falen is zo beklemmend dat ze zichzelf te kort doen en niet in actie komen. De reden voor de faalangst kan verschillend zijn; door slechte ervaringen of doordat ze veel commentaar hebben gehad in het verleden.

Faalangst Oplossen ?

Faalangst Oplossen ?

Faalangst en ouders

Het is een veel voorkomend probleem dat ouders zich niet goed realiseren wat de impact is van hun woorden en daden. Indien een kind op zeer jonge leeftijd is staat het brein namelijk wijd open voor deze “suggesties” en daar moeten wij – als ouders – ons goed bewust van zijn. Indien een ouder een kind uitscheld of met negatief gedrag tegemoet treedt kan dit een enorme impact hebben op een verdere ontwikkeling als volwassenen. De volwassene heeft daar meestal geen weet van en gaat verder met zijn/haar leven, ze hebben vaak nog andere problemen aan hun hoofd en letten dus niet op de gevolgen hiervan. Het kind ervaart deze situatie totaal anders en kan dit beeld opslaan en telkens opnieuw laten ‘afdraaien’  in het hoofd bij bijbehorende gevoelens. Hierdoor kan deze ene situatie een behoorlijke impact gaan krijgen bij het volwassen worden.

Het kind kan deze ervaringen als volwassenen ervaren als een belemmering en hierdoor angsten gaan ontwikkelen die als een last worden gedragen en eigenlijk alleen maar erger worden naarmate de persoon ouder wordt.

Geen faalangst

Niet iedereen heeft dezelfde faalangst. Zo zijn er veel angsten en voor elke persoon is deze angst weer anders. Zo kan het goed voorkomen dat jij een angst hebt die andere mensen niet begrijpen. Bijvoorbeeld: examenvrees of spinnenangst. Indien je dit uitlegt aan iemand die deze angst niet kent of waarvan deze angst niet groot is zul je stuiten op veel onbegrip waardoor je nog meer in onzekerheid zult komen want jij voelt je dus ‘anders’ dan de rest die geen last heeft en jouw angst niet kan delen en begrijpen.

Angst oplossen

Het oplossen van angst lukt alleen op een ander niveau dan waar het probleem van de angst is ontstaan. Hiermee bedoel ik te zeggen dat je meestal de angst niet kunt oplossen in dezelfde omgeving en met dezelfde mensen rondom jou heen. Zoals al gezegd kan onbegrip zeer beklemmend werken indien je een probleem wilt oplossen en aanpakken met ondeskundige mensen. Vooral ouders kunnen nog wel eens ‘handig’ reageren door te zeggen dat jij je niet moet aanstellen, of dat het zo niet was bedoeld of vervolgens een flauwe ‘sorry’ te horen. Hiermee is het probleem niet opgelost en waarschijnlijk alleen maar groter gemaakt.

Angst oplossen met hypnotherapie

Angsten oplossen vraagt dus in eerste instantie om begrip, iemand die op de hoogte is van deze problematiek en hier een goede oplossing voor kent die succesvol kan worden toegepast. Hypnose en hypnotherapie is hiervoor een geschikte manier aangezien je dit probleem op onbewust niveau kunt aanpakken zonder moeilijke familieopstellingen of herhalingen van het gebeurde. Tenslotte is het een naar gevoel en waarom zou je telkens terug gaan naar dit gevoel ?

 

Voornaam:
Emailadres: