Hoe kan je het beste leren ?

Hoe kan je het beste leren ?

Hoe kan je het beste leren als je een examen hebt of moeilijke leerstof ? Regelmatig krijg ik deze vraag te horen als men hoort over hypnose en de resultaten van hypnose en leren. Er zijn verschillende manieren om goed of beter gezegd beter te kunnen leren. De belangrijkste tip geef ik in dit artikel.

hoe kan je beste leren

hoe kan je beste leren

Hoe kan je beste leren, voor een examen

Het beste leren voor een examen is geheel afhankelijk wat je moet leren. Is het leerstof en moet je veel boeken doornemen of is het juist een oefening die je voor een jury moet uitoefenen? In beide gevallen is er een spanning in jouw lichaam en waarschijnlijk maak jij je daar nu al druk over. Toch is dit niet nodig want jouw onbewuste deel van het brein heeft alle informatie al opgeslagen. Ik ga hier vanuit dat je de lessen of lesstof wel hebt geleerd en/of hebt waargenomen. Met waargenomen bedoel aanwezig zijn in de klas en niet afgeleid zijn van bijvoorbeeld een gsm.

Het beste leren met jouw onbewuste

Veel mensen denken nog steeds dat je veel moet opschrijven om de lesstof te onthouden. Niets is minder waar ! Natuurlijk kan het helpen om te schrijven maar meestal ben je zo afgeleid en bezig met het schrijven dat je vervolgens niets meer hoort of waarneemt wat er verder wordt verteld of gedemonstreerd. Er is nog een andere manier van leren en dat is met jouw onbewuste deel van jouw brein. De enige voorwaarde hiervoor is dat je niet wordt afgeleid en dat je – enigszins – geconcentreerd luistert. Zelfs dat laatste is nog maar minimaal, maar goed, daar later meer over.

Jouw onbewuste deel slaat dus alle informatie op in jouw brein en sorteert en archiveert de informatie op die plekken waar het hoort te staan zodra jij het weer nodig hebt. Nu weet ik dat dit voor enige controverse zorgt en dat jouw leraar hier het niet mee eens zal zijn, mits hij enige kennis heeft van N.L.P. (neuro linguistisch programmeren) en hypnose.

Mindmapping

Mindmapping wordt ook steeds bekender in de scholen en is al een hele vooruitgang voor het leren studeren. Hiermee wordt al aangegeven dat je niet alle informatie hoeft op te schrijven en dat vaak al 1 woord, of teken al ruim voldoende is om de gehele stof te onthouden.

Bij mindmapping wordt dus al uitgegaan van beperkte bewuste informatie verwerking t.o.v. gehele bewuste informatieverwerking (schrijven).

Is hypnose de beste manier van leren ?

Niet perse. Hypnose kent vele toepassingen, ook voor studie. Zo heeft hypnose diverse keren aangetoond om diepe herinneringen uit het onbewuste terug te kunnen halen. Alle (nuttige) informatie wordt in jouw brein verwerkt en hoeft dus niet perse bewust te worden gearchiveerd.

Voornaam:
Emailadres: