AMC erkent Hypnose

Blijvend beter door hypnose

In het artikel (mei 2012) wordt erkend dat hypnose succesvoller kan zijn dan medicatie. In dit specifieke geval praat men over kinderen met onverklaarbare chronische buikpijn.

Uit een onderzoek blijkt dat een positief effect van een behandeling door de hypnotherapeut 4 jaren later nog steeds aanhoudt.

In het stuk wordt ook gevraagd; wanneer is het tijd om de scepsis ten aanzien van hypnose te laten varen……

hypnose helpt bij chronische buikpijn

hypnose helpt bij chronische buikpijn

Prof. dr. Marc Benninga gaat in op de vragen of hypnose geen kwakzalverij is en andere suggesties van onwetendheid. In de basis is deze geleerde open in zijn opvattingen; ‘op dit moment is de werkzaamheid van elke van vorm van medicatie tegen chronische buikpijn niet getest, althans, niet op kinderen. Toch schrijven we die geneesmiddelen voor. Waarom zouden we een methode waarvan wel bewezen is dat die werkt dan niet gebruiken, alleen omdat het onder de complementaire geneeswijzen valt?’

Onze bewondering voor zoveel openheid, temeer omdat wij weten dat in de opleidingen van artsen het niet ter sprake komt om andere geneeswijzen bekend te maken. Een ander punt is dat de geneesheer is opgeleid om te genezen van uit het lichaam i.p.v. de geestelijke zijde.

Samen met kinderarts Arine Vlieger van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein bekeken zij bijna 5 jaren lang de effecten van hypnose. De doelgroep was kinderen met chronische buikpijn waarvoor geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. De doelstellling was om minstens 80% verlaging van de pijnscore te halen. De resultaten waren verrassend: de hypnotherapeut scoorde 85% succes terwijl de kinderartsen nipt 25% haalden.

Blijvend effect met hypnose

Na 5 jaren kwamen bijna alle kinderen wij terug op controle onderzoek. Via een ‘buikpijndagboek’ werd alles bijgehouden; hoevaak en hoelang ze buikpijn hadden en hoe intenstief. De verwachting was dat het effect van hypnotherapie snel zou zijn verdwenen. Niets was minder waar; nu was een score van 68% succesvol!

Een nieuw onderzoek is inmiddels gestart waarbij wordt gekeken naar het effect van hypnose op CD’s. ‘In America is eerder al gebleken dat een hypnose CD bijna net zo effectief is als een therapeut’.

 

 

 

Voornaam:
Emailadres: