Hypnose Helpt !

Hypnose Helpt

“Hypnose Helpt” zo heet het artikel in de online editie van ouders.nl waarin wordt gesproken over de kracht en effectiviteit van hypnose. Zo kan hypnose worden ingezet bij prikkelbaar-buiksyndroom (PDS), onverklaarbare buikpijn, bedplassen en als voor bereiding op een operatie.

hypnose in ziekenhuis

hypnose in ziekenhuis

Hypnose en showhypnose

Gelukkig gaat het artikel in eerste instantie goed uitleggen dat er een grote variatie is waarin hypnose toepasbaar is. Omdat de meeste mensen hypnose kennen van de showhypnose ala Rasti Rostelli is het goed om te lezen dat ze dit melden. Ze geven aan dat – hoewel slechts mondjesmaat – toch ook de medische wereld steeds meer bewust wordt van de mogelijkheden die hypnose biedt. Zo toont onderzoek aan dat hypnose een snelle en – dus ook – goedkope manier is om bij te dragen aan behandelingen waarvoor geen pillen of andere geneesmiddelen bestaan.

Hypnose en de medisch wereld

In het artikel verwijst men naar de Engelse hoogleraar gastro-enterologie Peter Whorwell van de Universiteit van Manchester. Hij strijdt al meer dan 20 jaren tegen de vooroordelen van hypnose. Hij omschrijft hypnose als volgt: “een toestand van diepe ontspanning waarin men zich sterk kan concentreren”.

Al in 1984 publiceerde hij in het medische vakblad ”  The Lancet ” een studie die opzienbarend was. Hierin beschreef hij hoe hij met slechts 7 hypnose-sessies erin was geslaagd om bij 15 patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) de ernstige buikpijn aanzienlijk te verlichten.

Na deze studie schreef de hoogleraar nog ruim 20 artikelen over hetzelfde onderwerp met vergelijkbare resultaten. In 2003 meldde hij, in het toonaangevende tijdschrift “Gut”, dat ruim 70% van de 204 PDS-patienten was opgeknapt dankzij het toepassen van hypnose. Zelfs na 5 jaren voelde 80% zich nog steeds goed. Dit zijn spectaculaire cijfers zeker gelet op het feit dat gastrol-enterologen blijkbaar de patienten niets of nauwelijks iets kan bieden. Volgens Whorwell zou een pil met dezelfde werking als hypnose een enorme kaskraker zijn, maar helaas is hypnose niet als techniek in een pil te verpakken 🙂

Hypnose krijgt bijval

Hoogleraar Whorwell kreeg bijval van zijn Amerikaanse collega Gabriel Tan van het Michael DeBakey VA Medical Center Houston. Zijn onderzoek was eveneens gericht op het gebruik van hypnose bij PDS, zijn conclusie luidt: “behandeling van prikkelbare-darmsyndroom met hypnose behoort in de geneeskunde en psychologie geaccepteerd te worden als een op wetenschappelijke bewijzen gebaseerde praktijk”.

Hypnose en AMC Amsterdam

Wij hebben al eerder melding gemaakt over professor Marc Benninga van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij ontvangt veel kinderen met onverklaarbare buikpijnen die dan ook weinig begrip ontvangen op andere plekken. Zo zijn er kinderen die onmiskenbare pijn hebben maar ondanks onderzoek kan er geen fysieke oorzaak worden gevonden.

Deze pijnen kunnen als resultaat hebben dat kinderen soms maanden niet naar school gaan waardoor ouders erop aandringen om meer onderzoek te plegen. Kinderartsen weten meestal vooraf dat dit antwoorden geeft die toereikend zijn. Vaak blijft als laatste redmiddel een afspraak bij de psycholoog over. Dhr. Benninga was daarom ook zeer geinteresseerd toen hij Whorwell hoorde spreken op een internationaal congres over zijn resultaten van hypnose behandelingen bij volwassenen. Uiteraard vroeg hij dan ook of hypnose geschikt zou zijn voor kinderen. Het enige logische antwoord dat kan worden gegeven luidt: het zou vermoedelijk nog beter werken aangezien kinderen een grotere fantasie hebben dan volwassenen en daarom nog gemakkelijker onder hypnose gaan.

Hypnose en Benninga

Ook dr. Benninga besloot om hypnose toe te passen bij 9 kinderen met chronische buikklachten. 7 kinderen knapte enorm op hetgeen een fantastisch resultaat is. Een nieuwe studie met een groep van 25 kinderen loopt nog en mijn kijkt met vertrouwen uit naar de resultaten. ” Mijn gevoel zegt dat de resultaten opnieuw ontzettend goed zullen zijn”, aldus een enthousiaste Benninga.

 

Voornaam:
Emailadres: