2 Redenen voor Burn Out

2 Redenen voor Burn Out

In mijn hypnose praktijk zie ik veel cliënten die in een burn out zitten, of er tegen aan. Ik herken de symptomen heel goed, want uit eigen ervaring kan ik je zeggen wat er aan de hand is, en hoe je dit kunt voorkomen dan wel er uit kunt komen.

Doelloos en zinloos door het leven gaan met een ‘opgebrand gevoel’ is niet de manier van leven, wat dan wel ? Eerst maar eens kijken wat de 2 redenen zijn voor een Burn Out.

Er zijn meer redenen te verzamelen maar in de hoofdlijnen komen ze hier op neer:

  1. Leven in een leugen
  2. Dwangmatig willen helpen

Laten we de redenen 1 voor 1 ontleden. De eerste “leven in een leugen” is dat je een leven leidt wat niet jouw ideale leven is. Dit betekent dat je zoveel concessies doet dat jij jezelf helemaal kwijtraakt. Er blijft te weinig over voor jezelf om van te genieten.

De tweede reden; dwangmatig willen helpen komt erop neer dat je de hele wereld wil redden. Er moet nu iets gebeuren, waarom doet er niemand iets? Jij bent de held; jij komt in actie want zonder jou vergaat de wereld.

Helpen van Anderen

Oke, dat de wereld vergaat zonder jouw hulp is misschien een tikkeltje overdreven maar het komt erop neer dat je teveel energie steekt in het helpen van anderen. Dit kost zoveel moeite en energie waardoor jij je helemaal “leeg” voelt.

Wanneer je deze combinatie lang genoeg volhoudt ligt een burn out op de loer, dat is logisch.

Je energie niveau is continue te laag omdat het leven teveel van je vraagt want je bent jezelf kwijt geraakt en wilt toch iedereen blijven helpen. Dat gaat gewoon niet meer.

Wees Egoïstischer

Regelmatig zeg ik tegen cliënten dat ze te egoïstisch zijn met dit gedrag. Dit geeft vaak een schokeffect. ‘hoezo, ik wil alleen maar anderen helpen’, is dan vaak het antwoord.

Het gaat niet om de ander want als jij de ander echt wilt helpen zorg je ervoor dat jouw energie niveau hoog zit. Door meer tijd voor jezelf te kiezen komt jouw lichaam en energie weer in balans en mensen met balans kunnen veel meer geven.

Met andere woorden; zorg ervoor dat je eerst zelf goed voelt voordat je anderen gaat helpen met goed voelen.

Mijn 2-stappen methode kan jou helpen om weer positief te zijn, meer energie te krijgen dan vroeger, betere balans tussen ja zeggen met je hart en nee met je verstand en betere resultaten halen bij de mensen die je echt wilt helpen.

Voornaam:
Emailadres: