Hoe werkt Hypnose ?

Hoe werkt Hypnose?

Mijn dochter vertelde onlangs op school dat ze voor haar spreekbeurt het thema ‘hypnose’ wilde bespreken. Dat vond de juf gelukkig goed en al snel kwam de vraag; hoe werkt hypnose? Deze vraag wordt wel vaker gesteld om een-en-ander de doeken te doen zal ik deze vraag hier beantwoorden.

Hypnose werkt

Hypnose werkt, indien je ervoor open staat, of kan iedereen onder hypnose gaan? Hypnose vind plaats bij iedereen elke dag. Euh? Yep, elke dag ga je in hypnose. Wellicht ken je het voorbeeld van autorijden; je rijdt een stukje met je auto maar weet niet meer exact hoe je op de plaats van bestemming bent gekomen. Of je rijdt op de snelweg en mist een afslag die je dagelijks neemt. Dat is toch raar?

milton erickson boek

milton erickson boek

Hypnose is een vorm van trance, het lichaam is rustig en je brein is bezig met andere zaken. Het brein heeft focus op een bepaalde zaak, beeld of gedachten. Hierdoor ben je zo gefocused dat je niet in de gaten hebt dat je een afslag moet nemen. Zodra het te laat is, krijg je een impuls binnen, een waarschuwing. Op dat moment doorbreek je de trance. Deze trance met focus is hypnose.

Er zijn meer manieren van hypnose

Ericksonsiaanse hypnose is hier een voorbeeld van. Milton Erickson is bekend geworden doordat hij taalpatronen gebruikten om mensen in en onder hypnose te laten gaan. Hij heeft veel boeken geschreven over het gebruik van taal bij hypnose. Veelal hebben de mensen het totaal niet in de gaten dat ze onder hypnose gaan. En toch kun je dan suggesties meegeven aan de luisteraar. Doordat je goed op de hoogte bent van je taalgebruik is het dus goed mogelijk om mensen te beïnvloeden op een hypnotische manier.

Taalgebruik en hypnose

Kennis van taal is heel belangrijk bij hypnose, misschien wel het allerbelangrijkste? Wij merken in onze praktijk dat mensen een voorkeur kunnen hebben voor een langzame inductie zodat ze langzaam onder hypnose gaan. Andere willen een snelle inductie, dat is geheel afhankelijk van de persoon. Wij kunnen beiden en bepalen vooraf wat past bij de cliënt.

Zodra de cliënt op zijn/haar gemak is gesteld en heeft aangegeven waarvoor ze bij ons is wordt de hypnose gestart (eigenlijk wordt de hypnose al eerder gestart, zodra het eerste contact moment er is…)

Rust en hypnose

Doordat de cliënt rustig is en vertrouwen heeft in het succes van de hypnotiseur wordt de actieve hypnosesessie gestart. Hiervoor is taal zeer belangrijk, want met taalgebruik kun je suggesties geven die tot een resultaat leiden. Wij merken dat onze cliënten deze aanpak als zeer prettig ervaren. Het gebruik van taal in combinatie van stemvormen, versnellen – langzamer – zachter etc – leidt tot een aangename en plezierige reis in het onbewuste.

Deze heerlijke en ontspannen reis door het onbewuste zorgt voor een relaxed lichaam en geest zodat we effectief kunnen werken met het onbewuste deel van het brein.

Zodra je ook deze relaxte en ontspannen ervaring wilt opdoen om aan je probleem te werken maak je een afspraak voor je eigen hypnosesessie en start je met het oplossen van je problemen.

 

 

 

Voornaam:
Emailadres: