Spreekangst Overwinnen

Spreekangst overwinnen, kan dat ?

Het spreken voor een groep is de tweede grootste angst bij mensen, de eerste is de angst voor de dood. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat enorm veel mensen last hebben van deze spreekangst. Zeker indien het regelmatig kan voorkomen in je werk of dat jij een ambitie hebt om te gaan spreken is het belangrijk om te weten hoe je de angst voor het spreken voor een groep kunt oplossen.

Spreekangst Overwinnen

Spreekangst Overwinnen

Spreken voor een groep

Onze eerste ervaringen in het spreken voor een groep komt meestal voor op de lagere school indien wij een spreekbeurt of lezing moet houden voor de klas. Dit kan al een beangstigende ervaring zijn indien je niet hierop bent voorbereidt, of beter gezegd: niemand is hierop voorbereid want het is onze eerste ervaring. Deze ervaring is wel super belangrijk want hieruit kun jij moed putten indien dit goed is gelukt. Maar zo gemakkelijk is het niet want het gaat erom hoe jij deze ervaring hebt opgeslagen in jouw brein, jouw jonge brein.

Ervaring met spreken

Het spreken voor een groep gaat niet iedereen gemakkelijk, ook al lijkt het wel zo (voor anderen).  Toch heeft iedereen wel een spanning indien hij/zij een performance moet doen voor een groep of camera. Jij bent zelf de meest kritische persoon van de groep over jouw spreekbeurt of lezing. Vooraf heb je de zaken nog eens goed doorgenomen en vooral exact uit je hoofd geleerd. Wanneer je dan een kleine afleiding hebt kun je een ‘black-out’ krijgen en hierdoor helemaal stil worden.

Door veel spreekervaring op te doen lukt het om steeds betere lezingen te houden die natuurlijker overkomen zonder te stotteren of ander gestuntel. Het oefenen hiervan is niet gemakkelijk want je kunt niet elke dag oefenen voor een groep die jij wenst, of toch wel ?

Spreekangst overwinnen met Hypnose

Met hypnose is dit wel te doen omdat je een beeld kunt vormen dat voor jou ideaal is zodat jij je comfortabel en vertrouwd voelt. Hierdoor zal jouw zelfvertrouwen gaan groeien en wanneer je ervoor klaar bent om te spreken ook daadwerkelijk een goede indruk zult maken met jouw presentatie kwaliteiten.

Met deze hypnose techniek is het dus goed mogelijk om jou een goed en vertrouwd gevoel te geven dat jij nodig hebt om te presenteren zonder angst. Meestal zijn een paar hypnosesessie voldoende om dit goed te verankeren in jouw brein en jouw positieve gevoel te laten overheersen zodat jij een nieuwe en goede ervaring krijgt zodra jij zult spreken voor een groep.

 

Voornaam:
Emailadres: