Wat is Hypnose ?

Wat is hypnose en wat kun je ermee?

Je kent waarschijnlijk het beeld van de hypnotiseur die mensen uit zijn publiek in trance brengt en vreemde dingen laat doen. Dat beeld heeft veel misverstanden veroorzaakt. Jammer, want hypnose is een enorm doeltreffend middel om allerlei problemen aan te pakken.

 

wat is hypnose?

wat is hypnose?

 

Misverstanden over Hypnose

Eerst even de misverstanden ontzenuwen. Het is niet waar dat je tegen je zin onder hypnose gebracht kunt worden. Het is ook niet waar dat je dingen gaat doen die je in bewuste toestand nooit gedaan zou hebben. Maar wat is hypnose dan wel? Hoe werkt het en welke toepassingen van hypnose zijn er?

Focus en ontspanning

Hypnose is in feite een heel normaal verschijnsel dat iedereen kent. Het is een combinatie van diepe ontspanning en hoge concentratie. Als je een goede film ziet, bereik je al een zeker mate van hypnose: je gaat op in het verhaal en je vergeet alles daaromheen. Je denkt niet meer aan verleden of toekomst en je bent je niet bewust van jezelf en je omgeving. In de verduisterde filmzaal wordt je oog als vanzelf naar het witte doek getrokken zodat er een sterke focus op de filmbeelden ontstaat. Zo eenvoudig is het basisprincipe van hypnose ook.

Hypnotherapie

Kennelijk zijn we dus in staat om ons bewustzijn te verdiepen en op een beperkt gebied te richten. Dat is nu precies waar de hypnotherapie gebruik van maakt. In een toestand van hypnose leg je bepaalde delen van je bewustzijn als het ware onder een vergrootglas. Zo kun je toegang krijgen tot gevoelens of gedachten die normaal gesproken niet in je bewuste waarneming doordringen. Waarom zou je dat willen? Omdat onbewuste patronen een belangrijke rol kunnen spelen bij bepaalde stoornissen en vervelende gewoontes.

Wat kun je met Hypnose?

Stel dat je last hebt van irreële angst, bijvoorbeeld de angst dat je achtervolgd wordt. Je weet heus wel dat er geen reden is om bang te zijn voor achtervolging maar de angst is zo groot dat je er tijdens een aanval echt in gelooft. Kennelijk zijn er krachten werkzaam die sterker zijn dan je gezonde verstand. Hoe kan dat? In je onbewuste geest hebben zich bepaalde overtuigingen verankerd. Zonder dat je dit zelf weet, denk je bijvoorbeeld: ‘iemand gaat mij aanvallen’ of ‘ze willen mij vermoorden’. Zulke gedachten veroorzaken natuurlijk hevige angst. Onder begeleiding van een hypnotiseur kun je deze onbewuste aannames op het spoor komen en beïnvloeden. Zo pak je direct de oorzaak van je angst aan.

Don’t try this at home!

Veel vormen van angststoornissen en fobieën zijn te behandelen met hypnotherapie. Ook dwangmatige handelingen en verslavingen kun je met toepassing van hypnose de baas worden. Vaak is een beperkt aantal sessies al voldoende om te leren hoe je hypnose technieken bij jezelf kunt toepassen. Klinkt aantrekkelijk, toch? Realiseer je echter wel dat het verkennen en beïnvloeden van onbewuste patronen geen spelletje is. Laat je dus altijd begeleiden door een gekwalificeerde hypnotiseur!

 

 

Voornaam:
Emailadres: